Internationaal

Internationale praktijkgroepen

03-02-2021

Bodemrechter bevestigt: door corona getroffen horecaondernemers hebben recht op huurkorting

Over de gevolgen van de coronacrisis is inmiddels veelvuldig geprocedeerd. In veel van de vonnissen die de afgelopen negen maanden zijn verschenen besliste de rechter dat ondernemers die op last van de overheid hun winkel, restaurant of hotel hadden moeten sluiten, recht hadden op een tijdelijke vermindering van de huurprijs.

Op 21 januari jl. heeft ook de bodemrechter zich over de gevolgen van de coronacrisis uitgelaten. De rechtbank oordeelde dat de uitbaters van Café Aimée aan het Haagse Lijsterbesplein recht hadden op een tijdelijke verlaging van de huurprijs.

De achtergrond
Naar aanleiding van de eerste lockdown, in het voorjaar van 2020, had de uitbater de verhuurder verzocht om de huur voor de maanden maart en april op nul te zetten, en om de huurprijs voor de periode daarna te halveren. De verhuurder ging daar niet mee akkoord en eiste dat de rechter de huurovereenkomst zou ontbinden.

Gebrek
Maar de rechter wees de eis van de verhuurder af. Volgens de rechter was een huurachterstand van twee maanden geen reden om de huurovereenkomst te ontbinden, en moest de gedwongen sluiting van het café bovendien worden aangemerkt als een gebrek. Daarbij merkte de rechtbank op dat de uitbaters het café weliswaar hadden kunnen gebruiken voor afhaal- en bezorgdiensten, maar dat daarmee niet het huurgenot was verschaft dat de uitbaters bij het aangaan van de huurovereenkomst mochten verwachten.

Onvoorziene omstandigheden
In lijn met eerdere kort geding uitspraken overwoog de rechtbank dat de coronacrisis “gelet op haar omvang en de gevolgen voor de economie en de maatschappij” als een onvoorziene omstandigheid moest worden aangemerkt. De rechtbank vond een ongewijzigde instandhouding van de huurovereenkomst om die reden onaanvaardbaar. De financiële gevolgen van de coronamaatregelen moesten volgens de rechtbank worden gedeeld door de huurder en verhuurder. Dit betekent dat de huurder alsnog aanspraak kon maken op een huurprijsvermindering van 50% over de periode dat het café vanwege de lockdown gesloten was geweest. Voor de periode waarin het café de deuren verplicht om 22.00 uur moesten sluiten, achtte de rechter een huurprijsvermindering van 25% redelijk.

Conclusies
De lijn die het afgelopen jaar is ingezet door verschillende voorzieningenrechters lijkt met de uitspraak van de Haage rechtbank te zijn bevestigd. Omdat de uitspraak van de Haagse Rechtbank een bodemprocedure betreft, weegt het oordeel van de rechter juridisch zwaarder dan de beslissingen die eerder verschenen.

Indien de omzet van de huurder door de coronamaatregelen is teruggelopen – en hij dat ook met stukken kan onderbouwen – zal een beroep op huurprijsvermindering een grote kans van slagen hebben. De omvang van deze huurprijsvermindering is afhankelijk van de omstandigheden van het geval.  Uiteraard is een oplossing in goed overleg ook mogelijk en kan deze uitspraak van de Haagse rechtbank daarbij hulp bieden.

Heeft u al huurkorting gekregen?
Bent u horecaondernemer of hebt u vanwege de coronacrisis uw winkel of onderneming moeten sluiten? Dan heeft u mogelijk recht op huurkorting.

Aanmelden | Corona en huurkorting

Key contacts

Ulrich Koeze

Senior Associate | Advocaat
Stuur mij een e-mail
+31 (0)70 318 4200

Key contacts

Ulrich Koeze

Senior Associate | Advocaat
Stuur mij een e-mail
+31 (0)70 318 4200

Follow us!
Subscribe newsletter LinkedIn

Gerelateerd nieuws