Internationaal

Internationale praktijkgroepen

14-11-2018

Wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans naar de Tweede Kamer

Op 7 november 2018 is het wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans ("WAB") bij de Tweede Kamer ingediend. Het wetsvoorstel bevat de belangrijkste wijzigingen uit het regeerakkoord met betrekking tot het arbeidsrecht en de sociale zekerheid. De kern van de WAB is dat het kabinet het voor werkgevers aantrekkelijker wil maken om werknemers in vaste dienst te nemen door de kloof tussen vaste contracten en flexibele arbeid te verminderen. Momenteel krijgen werknemers volgens minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onnodig vaak flexibele arbeidsovereenkomsten en hebben zij nauwelijks uitzicht op vast dienstverband. Om een nieuwe balans te vinden tussen zekerheden aan de ene kant en kansen voor werknemers aan de andere kant, past het wetsvoorstel de regels aan op het terrein van de flexibele arbeid, het ontslagrecht en de Werkloosheidswet. De meest opvallende wijzigingen zijn:

Verruiming ketenregeling
De huidige periode van maximaal drie tijdelijke contracten in twee jaar zal worden verruimd naar maximaal drie tijdelijke contracten in drie jaar.

Verlenging van proeftijd
De maximale proeftijd voor contracten voor onbepaalde tijd zal worden verruimd van twee naar vijf maanden.

Introductie van een cumulatiegrond in het ontslagrecht
Nu kan het ontslag alleen worden verkregen indien aan één van de acht ontslaggronden wordt voldaan. De cumulatiegrond geeft de rechter de mogelijkheid om meerdere gronden voor ontslag te combineren; bijvoorbeeld verwijtbaar handelen gecombineerd met disfunctioneren en een verstoorde arbeidsrelatie.

Recht op transitievergoeding
Op grond van de WAB krijgen werknemers vanaf de eerste dag van hun dienstverband (inclusief de proeftijd) al recht op een transitievergoeding. Onder de huidige regelgeving heeft een werknemer pas recht op een transitievergoeding als hij minimaal twee jaar in dienst is geweest.

Payrolling (juridische overdacht van het werkgeverschap)
De arbeidsvoorwaarden van payroll werknemers moeten ten minste gelijk zijn aan de arbeidsvoorwaarden van werknemers die in dienst zijn bij de opdrachtgever.

Oproepcontracten
Bij een oproepovereenkomst moet de werkgever de oproepkracht ten minste vier dagen van te voren oproepen. Indien hij dit niet tijdig doet dan hoeft de oproepkracht geen gehoor te geven aan de oproep.

Werkloosheidswet
Op grond van de WAB vallen voor werkgevers de WW-premies lager uit indien een werknemer een contract voor onbepaalde tijd wordt aangeboden in plaats van een tijdelijk contract.

Tot slot
De WAB is op dit moment in behandeling bij de Tweede Kamer. Als de Eerste en Tweede Kamer instemmen met het voorstel zal de wet naar verwachting per 1 januari 2020 in werking treden.

De Raad van State heeft inmiddels een kritisch advies gegeven en constateert dat ook bij invoering van het wetsvoorstel te grote verschillen blijven bestaan tussen verschillende categorieën werkenden. De Raad van State is dan ook van oordeel dat de probleemaanpak ontoereikend is om een balans op de arbeidsmarkt tot stand te brengen.

De vraag is dus of de wet daadwerkelijk zal leiden tot verbetering. Wij zullen dit proces nauwgezet volgen en houden u graag op de hoogte.


Wilt u ons nieuws direct in uw mailbox ontvangen? Meldt u zich dan aan voor onze nieuwsbrief

Of volg ons via LinkedIn

Key contacts

Suzan van de Kam

Partner | Advocaat
Stuur mij een e-mail
+31 (0)70 318 4297

Gerelateerd nieuws