Internationaal

Internationale praktijkgroepen

25-07-2019

Meer toezicht en handhaving op de naleving Wet DBA

Op 24 juni jl. heeft Minister Koolmees de Tweede Kamer nader geïnformeerd over de toezichtstrategie arbeidsrelaties en de afbouw van het handhavingsmoratorium ten aanzien van de Wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie). Wat is nu de stand van zaken?

Opdrachtgevers en opdrachtnemers zijn samen verantwoordelijk voor de arbeidsrelatie die zij met elkaar aangaan. Zij moeten er zelf voor zorgen dat er duidelijkheid is over hun arbeidsrelatie. In de praktijk blijkt dit echter niet zo eenvoudig te zijn.

In dit kader is er aansluiting gezocht bij de toezichtstrategie en -instrumenten van de Belastingdienst. De inzet van verschillende instrumenten in het toezicht dient er toe om meer duidelijkheid over de kwalificatie van de arbeidsrelatie te bieden aan opdrachtgevers en opdrachtnemers.

De toezichtstrategie
De strategie is erop gericht dat burgers en bedrijven bereid zijn uit zichzelf (fiscale) regels na te leven, zonder dwingende en kostbare acties van de Belastingdienst.

De toezichtinstrumenten
De inzet van instrumenten begint eerst met de inzet van meer algemene, voor alle opdrachtgevers geldende instrumenten van toezicht (bijvoorbeeld communicatie en modelovereenkomsten). De inzet spitst zich verder toe op instrumenten gericht op toezicht bij individuele opdrachtgevers (bijvoorbeeld vooroverleg en boekenonderzoeken). Vervolgens wordt er gekeken naar een sectorspecifieke aanpak en spitst de inzet van de verschillende instrumenten zich zo veel mogelijk toe op de kenmerken van de sector, in samenwerking met relevante stakeholders zoals branche- en beroepsverenigingen.

Handhaving en uitbreiding capaciteit
Indien de Belastingdienst bij een onderzoek vaststelt dat de arbeidsrelatie ten onrechte buiten dienstbetrekking is vormgegeven en er sprake is van kwaadwillendheid, legt de Belastingdienst een naheffingsaanslag met eventuele boete op.

Momenteel werkt het kabinet conform het regeerakkoord aan maatregelen ter vervanging van de Wet DBA. Het kabinet heeft besloten het handhavingsmoratorium te verlengen tot 1 januari 2021 en de mogelijkheden tot handhaving aan te scherpen tot er nieuwe maatregelen zijn ontwikkeld: vanaf 1 januari 2020 kan de Belastingdienst dus ook handhaven wanneer opdrachtgevers aanwijzingen van de Belastingdienst niet (of in onvoldoende mate) binnen een redelijke termijn opvolgen.

Toezicht naleving arbeidswetgeving door Inspectie SZW
Daarnaast wordt er tevens onderzoek gedaan naar mogelijke schijnzelfstandigheid door de inspectie SZW op het gebied van de arbeidswetgeving. Onderzoek kan bijvoorbeeld aan de orde zijn als zzp-ers worden aangetroffen terwijl er aanwijzingen zijn dat er feitelijk onder gezag wordt gewerkt en er tevens indicaties zijn dat er beneden het wettelijk minimumloon wordt betaald.

Samenwerking inspectie SZW en Belastingdienst
De Belastingdienst en de Inspectie SZW werken op verschillende terreinen samen in het toezicht op arbeidsrelaties en ter bevordering van eerlijk, gezond en veilig werk. Deze samenwerking zal in de komende periode op verschillende manieren worden geïntensiveerd. Op verschillende terreinen zijn al samenwerkingsafspraken tussen de Belastingdienst en de Inspectie SZW gemaakt en vastgelegd, bijvoorbeeld bij het toezicht op grote bouwondernemingen.

Conclusie
Zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers dienen zich bewust te zijn van het feit dat er meer controle en handhaving zal plaatsvinden ten aanzien van de Wet DBA en het voorkomen van eventuele schijnconstructies. Het is daarom belangrijk om hier zoveel mogelijk rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een goede modelovereenkomst. Ook is het mogelijk om de overeenkomst van opdracht op voorhand te laten toetsen door de Belastingdienst. Mochten wij u daarbij behulpzaam kunnen zijn, dan kunt u uiteraard contact opnemen met Suzan van de Kam of Maaike Postma.

Lees ons vorige alert '' Wet DBA: Update maatregelen ten aanzien van ‘werken als zelfstandige’ '' hier

 

Key contacts

Suzan van de Kam

Partner | Advocaat
Stuur mij een e-mail
+31 (0)70 318 4297

Volg ons!
Aanmelden nieuwsbrief LinkedIn

Gerelateerd nieuws