Internationaal

Internationale praktijkgroepen

29-04-2016

Verhuur van je appartement via AirBNB? Let op het splitsingsreglement!

AirBNB is populair. Verhuur via AirBNB is echter lang niet altijd toegestaan. Voor potentiële verhuurders is het belangrijk te weten onder welke voorwaar-den deze verhuur is toegestaan en welke gevolgen verhuur via AirBNB heeft. Zo kan de gemeente voorwaarden verbinden aan de verhuur. Ook kan de verhuur via AirBNB tot gevolg hebben dat de verhuurder als ondernemer wordt aangemerkt en dus omzetbelasting moet betalen.

Uit twee recente uitspraken van de Rechtbank Amsterdam blijkt dat apparte-mentseigenaren die via AirBNB willen gaan verhuren, ook moeten letten op wat hierover in het splitsingsreglement geregeld is. Voor VvE’s die een besluit willen nemen over het toestaan van verhuur via AirBNB zijn deze uitspraken belangrijk, omdat de rechter in beide uitspraken een besluit van de VvE toetste aan het splitsingsreglement.

In beide uitspraken had de vergadering van appartementseigenaars besloten om kortdurende verhuur van appartementsrechten toe te staan. Bij de rechter werd getoetst of deze besluiten in strijd waren met het splitsingsreglement.

In de eerste zaak oordeelde de rechter dat de verhuur via AirBNB in strijd was met het verbod in het splitsingsreglement om de appartementen te exploiteren als “pension- of kamerverhuurbedrijf”. Dat verbod was naar zijn oordeel niet alleen van toepassing op een professioneel en permanent pensionbedrijf. Het kon volgens de rechter ook gaan om een bedrijf dat alleen ‘af en toe’ werd uitgeoefend. De verhuur via AirBNB is dus (gelijk te stellen met) exploitatie als pensionverhuurbedrijf en dat is in strijd met het splitsingsreglement.

In de andere uitspraak overwoog de rechter dat in het splitsingsreglement staat dat de appartementen moeten worden gebruikt voor privé-doeleinden. In de tweede zaak oordeelde de rechter dat de verhuur via AirBNB in strijd was met de verplichting om de appartementen te gebruiken voor privé-doeleinden. Verhuur via AirBNB viel hier volgens de rechter niet onder. Verder was ook in deze zaak sprake van de exploitatie van het appartement als pension, omdat daaronder het verschaffen van onderdak tegen betaling moet worden verstaan.

In beide uitspraken oordeelt de rechter dat de VvE niet bevoegd was uitzon-deringen te maken op het splitsingsreglement. De besluiten die in strijd met het splitsingsreglement waren genomen werden nietig verklaard.

Bij de splitsing in appartementsrechten hoort een splitsingsreglement. Hierin staan de regels waaraan je als appartementseigenaar moet voldoen. Bij de splitsing wordt ook een VvE opgericht. De VvE is de vergadering waarin de gezamenlijke appartementseigenaars beslissingen nemen over het apparte-mentengebouw. Deze besluiten mogen – zoals ook uit de bovenstaande uit-spraken blijkt – niet in strijd komen met het splisingsreglement.

Vragen over AirBNB en/of het splitsingsreglement? Wij informeren u graag!

Key contacts

Gerbrand Schrickx

Partner | Notaris
Stuur mij een e-mail
+31 (0)70 318 4200

Gerelateerd nieuws