Internationaal

Internationale praktijkgroepen

06-09-2021

Kabinet maakt einde aan steunpakketten voor het bedrijfsleven – help?

Op 30 augustus 2021 maakte het kabinet bekend dat zij per 1 oktober 2021 stopt met het ondersteunen van bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis. Onder andere de regelingen NOW, TVL en Tozo worden geschrapt. Het kabinet heeft sinds vorig jaar ruim 80 miljard euro verstrekt via steunpakketten. 

Een overzicht: enkele vragen voor u beantwoord.

  • Welke steunregelingen worden per 1 oktober 2021 geschrapt?

Per 1 oktober 2021 stoppen de volgende regelingen: de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo), Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) en diverse fiscale maatregelen.

  • Welke steunregelingen blijven van kracht na 1 oktober 2021?

De regelingen die per 1 oktober 2021 doorlopen zijn: de coronafinancieringsregelingen (KKC, Qredits, BMKB-C en GO-C), subsidieregeling voor evenementen en enkele belastingmaatregelen (zoals de onbelaste reiskostenvergoeding en de betaalpauze voor hypotheken). Ook komt er een aparte regeling voor nachtclubs en discotheken. 

Daarnaast blijft het TOA-krediet beschikbaar voor ondernemers die een beroep willen doen op de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Hierover schreven wij al eerder in dit alert.

  • Kan ik voor mijn onderneming nog uitstel van belasting aanvragen?

Het vragen van uitstel van betaling van belastingen kan tot 1 oktober 2021 worden gedaan. Het aanvragen van uitstel van betekent niet automatisch dat daarmee ook melding van betalingsonmacht is gedaan. Wij wijzen u er graag op dat, mocht een melding van betalingsonmacht nodig zijn, u deze melding nog separaat dient te doen. 

Na 1 oktober 2021 zijn alle ondernemers weer verplicht om hun lopende belastingverplichtingen te voldoen. Het terugbetalen van de opgebouwde belastingschuld start vanaf 1 oktober 2022. U krijgt voor het terugbetalen van de opgebouwde belastingschuld 5 jaar de tijd.

De verlengde aflossingstermijn van 5 jaar geldt voor alle schulden van ondernemers die uitstel van betaling vanwege de coronacrisis hebben gekregen, ook als er geen verlengingsverzoek is gedaan. De invorderingsrente die hiervoor geldt is als volgt:

Tot en met het einde van 2021: 0,01%
Per 1 januari 2022: 1%
Per 1 juli 2022: 2%
Per 1 januari 2023: 3%
Per 1 januari 2024: 4%

  • Wanneer moet ik te veel ontvangen NOW/TVL terugbetalen?

Na vaststelling van het definitieve NOW/TVL-subsidiebedrag over de periode waarop deze betrekking heeft, krijgt elke ondernemer standaard zes weken de tijd om te veel ontvangen subsidie terug te betalen. Een ondernemer kan afspraken maken voor een terugbetalingsregeling in meerdere termijnen. 

Wat kan BUREN voor u betekenen? 
De coronacrisis zorgt ervoor dat veel ondernemingen uitdagende financiële tijden kennen of tegemoet gaan. Het is van belang dat ondernemers in kaart brengen of de onderneming moet worden gestaakt, moet worden gesaneerd of dat een insolventie onafwendbaar is en deze insolventie gecontroleerd moet worden voorbereid. De onderneming kan gebaat zijn bij een herstructurering / herfinanciering, al dan niet op basis van een dwangakkoord (met behulp van de WHOA). Helaas kan de onderneming in sommige gevallen niet meer gered worden. Dan is het verstandig om een insolventie (prepack (indien mogelijk), surseance van betaling of faillissement) gecontroleerd voor te bereiden. In al deze trajecten kunnen onze adviseurs van de afdeling herstructurering & insolventie alle mogelijkheden, knelpunten en (aansprakelijkheids)risico’s voor de onderneming en haar directie in kaart brengen en samen op zoek gaan naar de beste oplossing voor de onderneming en haar directie. Als de onderneming in zwaar weer verkeert en zij gaat door met ondernemen, kan het zijn dat de directie persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld. Ook het gecontroleerd staken van uw onderneming kan een oplossing zijn. 

Naast sanering kan het verkrijgen van kapitaal een mogelijkheid zijn, zeker als er ook meer structurele problemen zijn. Het binnenhalen van een nieuwe partner kan naast financiering ook een boost geven aan het businessmodel, de toegang tot de markt en innovatie. Dit is het terrein van de distressed transacties. Deze kunnen zowel binnen als buiten insolventie plaatsvinden. Om begrijpelijke redenen (meer controle, verminderde reputatieschade) geven partijen hierbij vaak sterk de voorkeur aan de route buiten faillissement. De wet kent hier echter de nodige obstakels. BUREN kan de ondernemer adviseren over een distressed transactie en de onderneming hierin begeleiden.

Advies en begeleiding van BUREN kan u helpen bij oplossingen voor eventuele liquiditeitsproblemen of discontinuïteit. Neemt u gerust contact met ons op.

Key contacts

Stefan van Wijk

Partner | Advocaat
Stuur mij een e-mail
+31 (0)70 318 4200

Ruud Brunninkhuis

Senior Associate | Advocaat
Stuur mij een e-mail
+31 (0)70 318 4200

Hannah de Waard

Associate | Advocaat
Stuur mij een e-mail
+31 (0)70 318 4200

Ashley Snel

Associate | Advocaat
Stuur mij een e-mail
+31 (0)70 318 4200

Gerelateerd nieuws